Link zur UntersuchungUsing econometric models of repeated cross-sectional data on diabetes and nutritional components of food from 175 countries, we found that every 150 kcal/person/day increase in sugar availability (about one can of soda/day) was associated with increased diabetes prevalence by 1.1% (p <0.001) after testing for potential selection biases and controlling for other food types (including fibers, meats, fruits, oils, cereals), total calories, overweight and obesity, period-effects, and several socioeconomic variables such as aging, urbanization and income. No other food types yielded significant individual associations with diabetes prevalence after controlling for confounders.
Hier noch ein netter Kommentar Mark Bittman von der NYT dazu.
Mir ist nicht ganz klar, auf welchem Level die verwendete rein statistische Untersuchungsmethode in der Medizin rangiert, aber die Berücksichtigung (bzw. der Ausschluss) von Faktoren wie Übergewicht/Adipositas hinterlässt einen positiven Eindruck. Negativ fällt mir auf, dass es keine klare Unterscheidung der verschiedenen Zucker gibt, insbesondere also keine Unterscheidung zwischen Fructose und Glucose stattfindet. Auch eine Untersuchung der Auswirkung des Stärkeanteils (insbesondere im Zusammenhang mit geringem Ballaststoffanteil) in der Ernährung hätte ich mir gewünscht.